Hvordan spise tørrfisk

Trenger man en spiseinstruksjon for tørrfisk? På Island ble tørrfisk ofte spist i stedenfor brød helt fram til det 20. århundre, så det er ikke til å undres over at de har noen tørrfiskvaner som skiller seg fra våre. Og som de ekte vikinger vi er, plukker vi gjerne opp gode idéer fra hele verden.

  1. Ta ønsket bit tørrfisk
  2. Ta smjör (det vanlige smøret på Island) eller bruk et av forslagene på bildet nedenfor
  3. Bruk tørrfiskbiten som en skje og dypp den i smøret
  4. Dra av en mindre bit og tygg en stund
  5. Husk å svelge!
  6. Gratulerer, du har spist en bit tørrfisk på tradisjonell Islandsk manér


Tørket fisk kalles harðfiskur på Islandsk. Også ýsa og steinbítur smaker godt med smør, men ettersom dette er fete fiskeslag rike på naturlig Omega-3, er det slett ikke nødvendig. Du kan også koke islandsk tørrfisk! Den er tørket på en litt annen måte enn annen tørrfisk, og i god tradisjon koker islenderne sin steinbítur, og kaller retten for Gúlaður steinbítur. Vi våger også den påstand at tørrfiskspisere ofte er mer intelligente enn andre folk, og det ligger ikke noe mer merkverdig bak det enn at Omega-3 beviselig styrker hjernevinningene. Som kjent er fisk stappfull av helt naturlig Omega-3.


FERDIG BANKET TØRRFISK

Mesteparten av tørrfisken vi selger, er ferdig banket, skinnfri og bare til å tygge løs på. Disse er avbildet slik de er pakket, i poser. Prisen på disse er høyere enn på ubanket tørrfisk, og du betaler altså ikke for noe skinn eller ben, bare ren vare.

UBANKET TØRRFISK

Denne tørrfisken selges med både skinn og ben. Aldri banket tørrfisk før? Legg hele fisken inn i et putevar du er lei av, en sekk eller annet du har for hånden, og finn fram en stor øks (bruk den flate baksiden for å slå med) eller aller helst en bred, flat hammer.

Når utstyret er i orden, trenger du bare et eller annet hardt underlag, fortrinnsvis utendørs (svaberg, kampestein). Legg den innpakkede fisken til rette på underlaget, og kos deg med å slå av hjertens lyst til fisken har blitt såpasse mør at man kan dra biter av den. Dette er flott terapi! Frisk luft, mosjon, og en godbit like om hjørnet!

Så, hvordan "skreller" man en sånn ferdig banket tørrfisk? Med en kraftig, skarp kniv skjærer man først av en flik skinn og ben langs ryggen og bukens hele lengde. Dermed blir man kvitt de spisse finnene. Skjær et snitt tvers over sporen, eller som landkrabber ofte sier, halen. Når du har fått et fint dypt snitt over sporen, finner du fram en kraftig nebbtang. De fleske mannfolk har en liten MacGyver i seg, så let på boden, kanskje du finner et avglemt multiverktøy med nebbtang på. Med nebbtanga tar du tak i skinnet ved sporen. Hold fast i fliken av skinnet, og vri tanga rundt (da slipper du å slite deg ut på å dra), slik at du løsner skinnet mens du ruller nebbtanga oppover. Har du skjært av en flik skinn på rygg og buk, burde dette være en lett sak å få til. Gjør samme prosess på andre siden av fisken. Når skinnet er borte, er det bare å sette i gang med å kose seg med å dra biter av fisken.

Dypp gjerne bitene i godt smør, selv elsker vi Kviteseidsmør. "Kviteseidsmør er bygd på tradisjoner fra Kviteseid i Telemark og er kjernet på gammeldags vis. Det produseres på TINE Meieriet Sør Setesdal, som er Norges minste meieri. Kviteseidsmør er spennende og eksklusivt, og gir en ekstra god smaksopplevelse."